top of page
Yazarın fotoğrafıRana Bakır

Pasif Gelir

Güncelleme tarihi: 26 Eyl

Pasif Gelir

Pasif gelir, bireylerin sürekli bir işte çalışmadan ve aktif bir çaba göstermeksizin elde ettiği gelire verilen isimdir. Kişilere sürekli olarak zaman ve emek harcamadan para akışı sağlayan gelir kaynağıdır. Pasif gelir kazanmak, kişinin finansal özgürlüğünü kazanmasına ve yaşam biçiminin değişmesine yardımcıdır.

Pasif gelir tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışma modelleri gibi düzenli bir çaba ve mesai gerektirmeyen iş alanlarından sağlanan kazançtır. Aktif gelir elde ederken olduğu gibi her gün ortalama 8-10 saat çalışmak ya da sürekli bir çaba göstermek zorunda kalmadan da elde edebileceğiniz bir gelir türüdür. 

Pasif gelir hiç çalışmamak demek değildir. Pasif gelir,pasif gelir kaynağı yaratmak için ilk etapta oldukça odaklı şekilde çalışmak hatta gerekirse finansal yatırım yapmak gerekir. Çabalarınız ve aktardığınız finansal kaynaklar sonucunda sistemi bir kez başarılı şekilde oturttuğunuzda işin arkası çok daha hızlı bir şekilde gelir, yani sistem siz pek çaba harcamadan da kendi kendine işlemeye devam eder.

Aktif gelirin aksine pasif gelir minimum düzeyde emek ve vakit harcanması ile elde edilir. Pasif gelir ilk başlarda emek ve vakit gerektirebilse de belirli bir süre sonra herhangi bir emek ve vakit harcamadan da elde edilmesi gerekir. Bugün beş saatte yapıp 100 TL kazandığınız bir işi bir sonraki hafta ve ilerleyen dönemlerde de yine beş saate yapıp 100 TL kazanıyorsanız bu pasif gelir olmaz.

Bilgisayarından cüzdanına para uçan ve kanepede yatan adam

Pasif gelir 2’ye ayrılır: 

  • Para üzerinden pasif gelir: Burada daha çok faiz, kâr veya kira getirileri yer alır. Yatırım üzerinden ilerleyen bu pasif gelir emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak ya da bazı hisse senetlerine yatırım yapmak gibi yöntemler bulunur.

  • Yetenek üzerinden pasif gelir: Yetenek ve ilgi alanları dâhilinde pasif gelir elde etmektir. Bunun içerisinde online dersler vermek, kitap yazmak, online kurs oluşturmak gibi yöntemler bulunur.

Kamera ve Kulaklığı ile edit yapan adam

Pasif Gelirin Avantajları

Pasif gelir türü bireylere zaman ve emekten tasarruf etmek başta olmak üzere birçok avantaj sunar. Aktif gelir kazanmak için harcadığınız yoğun çaba ve zaman yerine daha azını yaparak düzenli olarak yüksek kazançlar sağlayabilir, kendinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Pasif gelir sağladığı avantajlar ve kolaylık sayesinde hemen herkesin elde etmek isteyeceği bir gelir çeşididir. 

Pasif gelir kaynakları sayesinde çalışmaya daha az vakit ayırarak, zamanınızı daha özgürce değerlendirebilirsiniz.Pasif gelir sürekli hale geldiğinde maddi kaynaklarınız artar ve bu da finansal bağımsızlığınızı kazanmanıza yardımcı olur.Özellikle çalkantılı ekonomik koşullar altında ya da olası kötü sürprizlere karşı tek bir gelire bağlı kalmak yerine pasif gelir sahibi olmak size daha iyi hissettirir. Maddi güvenceniz artar ve üzerinizdeki baskı azalır.Pasif gelir kaynakları çok çeşitlidir ve birçok para kazanma yöntemi sunar. Zaman ve enerjiden tasarruf ederek yaratıcı alanlara daha fazla odaklanabilir, inovatif çalışmalarınızı artırabilirsiniz.Pasif gelir zamana ve mekana bağlı değildir. Dünyanın neresinde olursanız olun gelir elde etmeye devam edebilirsiniz.Finansal açıdan istikrarlı bir rota izleyeceğiniz için geleceğe daha güvenli bakmanıza yardımcı olur. Cesur ve kararlı adımlar atabilmenizi sağlar.

Pasif gelir ile aktif gelir arasındaki fark nedir?

Aktif Gelir:

  • Aktif gelir, genellikle doğrudan bir çaba ve zamana bağlı olarak elde edilen geliri ifade eder.

  • Bir kişi aktif gelir elde etmek için belirli bir görevi yerine getirmek zorundadır. Bu görev genellikle bir işte çalışmak, serbest meslek sahibi olmak veya bir hizmeti sunmak gibi faaliyetleri içerir.

  • Aktif gelir, işten ayrıldığınızda veya belirli bir görevi yerine getiremediğinizde kesilebilir. Yani, aktif gelir elde etmek için sürekli bir çaba sarf etmek gerekebilir.

Pasif Gelir:

  • Pasif gelir, başlangıçta yapılan bir yatırım, oluşturulan bir varlık veya başka bir gelir kaynağı tarafından sürekli olarak elde edilen geliri ifade eder.

  • Pasif gelir, geliri oluşturan kişinin doğrudan ve sürekli çaba sarf etmesini gerektirmez. Bu nedenle, bir kişi pasif gelir elde ederken zamanını daha esnek bir şekilde kullanabilir.

  • Pasif gelir kaynakları arasında yatırımlardan gelen faiz, kira geliri, hisse senedi geliri, kitap satışlarından gelen telif hakları gibi örnekler bulunabilir.

  • Pasif gelir genellikle bir süre sonra devreye girebilir ve zaman içinde birikim gösterebilir.

Pasif Gelir Yöntemleri Nelerdir?

  • Gayrimenkul Yatırımı Yapmak

  • E-Ticaret

  • Dijital Ürün Satışı

  • Mobil Uygulamalar Üzerinden Pasif Gelir Elde Etmek

  • Affiliate Marketing’den Gelir Ortaklığı Kazanmak

  • Hisse Senedi ve Borsada Pasif Gelir Kazanmak

  • Network Marketing Ağı Kurmak ve Geliştirmek

  • Kurs ve Eğitim Programları Düzenlemek

  • Blog Yazarlığı Yapmak

  • Youtube’dan Para Kazanmak

  • Podcast Yayıncılığı

  • NFT Satışı Yapmak

  • Faiz Geliri Elde Etmek

  • Dropshipping

 

Kaynakça

Mynet Finans. "Pasif Gelir Nedir? Nasıl Elde Edilir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?" mynet.com

Wix Blog. "Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları." wix.com

Mukellef Blog. "Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?" mukellef.co

Döviz.com. "Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kazanma Yolları Nelerdir?" doviz.com

Ticimax Blog. "Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?" ticimax.com

Monay Blog. "Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları ve Fikirleri." monay.com.tr

Gedik Yatırım. "Pasif Gelir Nedir?" gedik.com

Ideasoft. "Pasif Gelir." ideasoft.com.tr


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


Her gün ve ay yeni yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz

Gönderdiğiniz için teşekkürler!

bottom of page